Kategorier
Tandvård

Hitta en tandläkare i Stockholm

Har du flyttat till Stockholm och letar efter en ny tandläkare? Det finns gott om tandläkare men det är inte alla som är lika bra. Här är några tips och råd.

Som nyinflyttad i en stad är det bra om man så snart som möjligt kan hitta en ny tandläkare. Detta då det är viktigt att man går på regelbundna kontroller men också för att man ska veta till vem man ska vända sig om det skulle uppstå akuta tandvårdsproblem. Som vuxen med normal tandhälsa brukar det räcka med att gå till tandläkaren på kontroller vartannat eller vart tredje år.

Genom att gå på regelbundna kontroller kan man många gånger slippa stora problem med tänderna och därigenom undvika kostsamma behandlingar. Detta eftersom man då ofta hinner upptäcka fel redan i ett tidigt skede, och hinner åtgärda dem innan de orsakar några större problem. Det betyder att man faktiskt sparar pengar genom att regelbundet gå på tandläkarkontroller.

Tänk på detta när du väljer tandläkare

Det är viktigt att hitta en tandläkare som man trivs med och litar på, annars finns risken att man hoppar över tandläkarbesöken. Men det får heller inte vara för omständligt att ta sig till tandläkaren. Det bästa är om man hittar en klinik i närheten där man bor, jobbar eller går i skolan. Då blir det mycket enklare att hinna med tandläkarbesöket och man kan boka in det på morgonen, lunchrasten eller på väg hem.

Är man en hel familj kan man spara massor av tid om alla väljer att gå till samma tandläkare. Fast detta förutsätter så klart att tandläkaren även erbjuder barntandvård. Vilken typ av tandvård, och vilka olika behandlingar som tandläkaren erbjuder, brukar man kunna hitta på klinikens webbsida. Det bästa sättet att hitta en bra tandläkare på är genom att fråga vänner eller grannar om tips samt att läsa omdömen på nätet.

Ibland måste man uppsöka en tandläkare akut

Tyvärr kan det hända att man måste uppsöka en tandläkare akut. Det kan exempelvis vara om man har kraftig tandvärk eller om man har ramlat och skadat tänderna. Det bästa brukar vara om man kan gå till sin ordinarie tandläkare men finns det ingen ledig akuttid måste man söka sig vidare. Många kliniker lägger ut akuttider på sina hemsidor och där kan man även boka.

Att besöka tandläkare akut behöver nödvändigtvis inte vara dyrare, i alla fall inte om det sker under normal arbetstid. Det man främst får hjälp med vid ett akutbesök är att åtgärda smärtan. Tandläkaren undersöker tänderna och munhålan och man får sedan komma tillbaka för behandling. Detta då svullnaden först måste gå ner. Har man fått ett kraftigt slag mot tänderna kan tandläkaren ordinera flytande föda med förhoppningen att bettet ska sätta sig på plats igen.

Priserna kan variera mellan olika tandläkare i Stockholm

I Sverige råder fri prissättning på tandvård och därför kan priserna variera mellan olika privata tandvårdskliniker. Men även hos Folktandvården kan priserna skilja, men då endast mellan olika regioner. Därför kan det löna sig att jämföra priser innan man bestämmer sig för vilken tandläkare man ska välja. Framförallt om man behöver genomgå en mer kostsam behandling som implantat eller tandreglering.

Vissa kliniker erbjuder också hjälp med räntefri finansiering av kostsamma behandlingar. Som vuxen har man också rätt till tandvårdsstöd och information om detta kan man hitta på Försäkringskassans webbplats. Kan man tänka sig att också välja en tandläkare lite längre ut i någon av Stockholms kranskommuner kan man också spara pengar. Det finns exempelvis tandläkare i Solna med moderna kliniker som erbjuder både vanlig tandvård för barn och vuxna, samt akuttandvård.